Course program

Learn the essentials of 3D printing technology and become more familiar with its challenges and opportunities at the RSNA 3D Printing in Practice course from April 19–20 in Chicago.

Through shared, expert experiences, product demos and educational and scientific abstract presentations, you’ll discover a variety of ways to advance medical care at your institution, no matter your subspecialty.

Plus, you'll have the opportunity to connect with your peers during a networking reception and engage with exhibitors, who will showcase the latest 3D printing technology.

Registration is open

Explore the two-day program below and register today!

Register now

Course details

Attendees will gain exposure to the scope and breadth of 3D printing applications in personalized medicine and acquire the skillset to:

  • Guide the selection of the proper 3D printing technology according to clinical indication
  • Implement current state-of-the-art workflows for 3D printing in medicine
  • Appraise the importance of quality management systems that encompass all aspects of 3D printing from imaging to part production
  • Integrate reimbursement strategies for in-hospital 3D printing activities

Course program

Day one: Friday, April 19
8 a.m. – 6:10 p.m. CT
Time (CT) Event / Presentation title
8–8:10 a.m. Opening remarks
Lumarie Santiago, MD
MD Anderson Cancer Center 
8:10–9:40 a.m. Regulatory Considerations for In-Hospital Medical 3D Printing
Moderator – Lumarie Santiago, MD
 
8:10–8:30 a.m. 20 minutes Value of 3D Printing in the Hospital Environment
Joseph Beedle, CPA
Veterans Health Administration
8:30–8:50 a.m. 20 minutes The In-Hospital 3D Printing Lab and Phases of Growth
Summer Decker, PhD 
Keck School of Medicine of the University of Southern California
8:50–9:10 a.m. 20 minutes 3D Printing Medical Devices at the Point of Care: A Conceptual Regulatory Framework
Nooshin Kiarashi, PhD  FDA 
9:10–9:30 a.m.
20 minutes 3D Printing Biocompatibility Considerations
Laura Gilmour, MS
LG Strategies, LLC
9:30–9:40 a.m. Q&A
9:40–10:50 a.m.  3D Printing and Education
Moderator – Summer Decker, PhD; Keck School of Medicine of the University of Southern California
9:40–10 a.m. 20 minutes Patient Communication & Education
Brian Patterson, MS, MAT
Geisinger Commonwealth School of Medicine
10–10:20 a.m. 20 minutes Trainee Education
Johnathan Ford, PhD
Keck School of Medicine of the University of Southern California             
10:20–10:40 a.m. 20 minutes Medical 3D printing fellowship
Michael Amendola, MD
Veterans Health Administration 
10:40–10:50 a.m. Q&A
10:50–11 a.m. Break & exhibits
11 a.m. – 12 p.m. Segmentation
Moderator – Summer Decker, PhD; Keck School of Medicine of the University of Southern California
11–11:20 a.m. 20 minutes Singular Modality Segmentation – CT 
Brian Albers
St. Louis Children's Hospital
11–11:40 a.m.
20 minutes Singular Modality Segmentation – MRI
Greg Sturgeon
Duke University
11:40 a.m. – 12 p.m.  20 minutes Multi-modality Segmentation – Fusion and Registration
Karthik Tappa, PhD
MD Anderson Cancer Center
121 p.m. Lunch & Subcommittee sign up
1–3 p.m. Workshop: Hands-on Segmentation 
Q&A
Brian Albers, St. Louis Children's Hospital
Karthik Tappa, PhD, MD Anderson Cancer Center
3–3:30 p.m.
Networking & exhibits
3–4:10 p.m. CAD – Didactic
Moderator 
– Ken Wang, MD, PhD; University of Maryland School of Medicine
3–3:20 p.m.  20 minutes CAD in Anatomical Models - Enhancing Stability without Altering Function (connectors, magnet holders, etc.)
Brian Albers
St. Louis Children's Hospital
3:20–3:40 p.m.  20 minutes Digital Surgical Planning
Karthik Tappa, PhD
MD Anderson Cancer Center 
3:40–4 p.m.  20 minutes 3D Printed Surgical Guides
Victoria Sears, MS
Mayo Clinic
44:10 p.m.  Q&A
4:10–5:20 p.m. Printers & Materials
Moderator – Beth Ripley, MD, PhD; Veterans Health Administration 
4:10–4:30 p.m.  20 minutes 3D Printer Management – Start Up Technology & Space Configuration
Arrianna Willis, MS
Veterans Health Administration
4:30–4:50 p.m.  20 minutes 3D Printing Technology and Material Selection Tips
Peter Liacouras, PhD
Walter Reed National Military Medical Center
4:50–5:10 p.m.  20 minutes 3D Printer Management QA – Wins and Fails
Nicole McMinn 
Walter Reed National Military Medical Center
5:10–5:20 p.m. Q&A
5:20–6:10 p.m. Post Processing
Moderator – Summer Decker, PhD; Keck School of Medicine of the University of Southern California
 5:20–5:40 p.m.  20 minutes Oh No It Broke! – Fixing 3D Printed Anatomic Models
Teri Snyder, MBA
Ohio State University
 5:40–6 p.m.  20 minutes How Post Processing Impacts 3D Printing – Cleaning & Sterilization
Beth Ripley MD, PhD
Veterans Health Administration 
6–6:10 p.m. Q&A and group photo
6:10–8:10 p.m. RSNA 3D Printing SIG Reception & Business Meeting
Reception sponsored by Ricoh USA, Inc.
 
Day two: Saturday, April 20
8 a.m. – 6:30 p.m. CT
Time (CT) Event / Presentation title
8–8:10 a.m.
Opening remarks
Lumarie Santiago, MD
MD Anderson Cancer Center 
8:10–9:20 a.m. Clinical Applications I
Moderator – Lumarie Santiago, MD
 
8:10–8:30 a.m. 20 minutes 3D Printing Clinical Scenarios & Appropriate Case Uses
David Ballard, MD
Mallinckrodt Institute of Radiology
Washington University
8:30–8:50 a.m. 20 minutes Cardiac – Congenital
Gregory Sturgeon
Duke University
8:50–9:10 a.m. 20 minutes Orthopedic Surgery
Jeffrey Hirsch, MD
University of Maryland
9:10–9:20 a.m. Q&A
9:20–10:50 a.m. Clinical Applications II
Moderator – Lumarie Santiago, MD
9:20–9:40 a.m. 20 minutes Neuro and Head & Neck Applications
Mark Tan, MD
Singapore General Hospital
9:40–10 a.m. 20 minutes Abdominal
David Ballard, MD
Mallinckrodt Institute of Radiology
Washington University
10–10:20 a.m. 20 minutes Women’s Imaging
Lumarie Santiago, MD
MD Anderson Cancer Center
 
10:20–10:40 a.m. 20 minutes Radiation Oncology
Lorelei Gorr
Veterans Health Administration
 
10:40–10:50 a.m. Q&A
10:50–11 a.m. Break & exhibits
11 a.m. – 12:10 p.m. Imaging Optimization and Impact on 3D Printed Models
Moderator – Beth Ripley, MD, PhD; Veterans Health Administration 

11–11:20 a.m. 20 minutes Optimizing Imaging Protocols for 3D Printing – CT
Mariam Malik, MD
Mallinckrodt Institute of Radiology
11:20–11:40 a.m. 20 minutes 3D Printing from MRI – Isovoxel vs. Non-Isovoxel Sources
Ek Tsoon Tan, PhD
Hospital for Special Surgery
11:40 a.m. –12 p.m. 20 minutes When to Call It Quits – Inadequate Imaging Resolution & Artifacts
Summer Decker, PhD
Keck School of Medicine of the University of Southern California             
12–12:10 p.m. Q&A
12:10–1:30 p.m. Lunch & Subcommittee agenda planning meetings
1:30–2:40 p.m. Abstract Session I: Clinical Research
David Ballard, MD, PhD
Mallinckrodt Institute of Radiology, Washington University
2:40–3:50 p.m. Quality in 3D Printing
Moderator – Beth Ripley, MD, PhD; Veterans Health Administration
2:40–3 p.m. 20 minutes

Validation vs. Verification
Kim Torluemke, RAC
KT Regulatory Consulting, LLC

3–3:20 p.m. 20 minutes Quality Management Systems
Alese Devin, MS
Walter Reed National Military Medical Center
3:20–3:40 p.m. 20 minutes Evaluating Risk in 3D Printing
Brian Strzelecki
Veterans Health Administration 
3:40–3:50 p.m. Break & exhibits
3:50–4:50 p.m. Abstract Session II: Rapid Fire
Moderator –  Kenneth Wang, MD, PhD; University of Maryland School of Medicine
4:50–6:10 p.m. The Sustainable In-Hospital 3D Printing Laboratory
Moderator – Lumarie Santiago, MD; MD Anderson Cancer Center

4:50–5:10 p.m. 20 minutes 3D Printing Billing Code Applications: Principles, Questions and Answers
Frank J. Rybicki, MD, PhD
Banner University Medical Group & University of Arizona, Phoenix             
5:10–5:30 p.m. 20 minutes The 3D Printing Registry
Kenneth Wang, MD, PhD
University of Maryland School of Medicine
5:30–5:50 p.m. 20 minutes In-Hospital 3D Printing of Class I–III Devices – The Mayo Clinic Experience
Amy Alexander, MS
Mayo Clinic
5:50–6:10 p.m. 20 minutes Exploring Partnerships Between Point-of-Care 3D Printing Labs and Industry
Beth Ripley, MD, PhD
Veterans Health Administration
6:10–6:30 p.m. Abstract awards and closing remarks
 

Register now

 

AMA Credit Designation Statement

This activity has been approved for AMA PRA Category 1 Credits™.  

ACCME Accreditation Statement

The Radiological Society of North America (RSNA) is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide continuing medical education for physicians.

Financial disclosures

All RSNA 3D Printing in Practice course speakers, planners and staff must disclose their financial relationships relevant to the course content.

Contact us

For questions, please contact 3Dsig@rsna.org.